terrabelle - tuinen en schilderijen / Jardins et Poèmes en tableaux
over rozen,en andere bloemen, geneeskruiden, maar ook over gedichten en aquarellen, zelfs een dagboek.
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Dagboek 2018

2519 februari 2018

Even buiten Heino, een dorpje tussen Raalte en Zwolle, ligt een lieflijk klein kasteeltje, Het Nijenhuis.

Er worden het hele jaar rond exposities gehouden van schilderijen en beeldhouwwerken.

Wij gaan er graag heen, en niet in de laatste plaats, om de sfeervolle tuin, die wordt omgeven door statige, hoge bomen. Tegen de muren die de tuin omringen groeien leibomen van peren en pruimen en ook een heuse moerbei van 90 jaar oud. De prille winterzon voelde warm aan toen wij er gisteren rondliepen. 

Over de muren hingen takken van een vlier die zijn eerste blaadjes al liet zien. Héél klein en bescheiden, maar als je er met je vingers over wreef rook je de karakteristieke geur. De vlier vergezelt ons al jaren in onze eigen tuinen. In Zeist hadden we er twee en eigenlijk waren ze meer voor de vogels dan voor ons! Zelf zochten we de omgeving tussen Zeist, Driebergen en Langbroek elk jaar af om de rijpe bessen te plukken. Op de meest verborgen plekjes was het dan een echte vondst. Thuisgekomen werden ze eerst "geritst" en daarna tot heerlijke compôte gekookt. Tegenwoordig hebben we in onze eigen grote Franse tuin meerdere vlieren, als grote struiken of zelfs als bomen.

De bloesem kun je drogen en in de winter gebruiken voor een smakelijke thee, een goed anti verkoudheidsmiddel.  De meeste bloesem laten we ongeplukt om des te meer bessen te hebben.

We waren in gedachten  dus al weer in de warme augustusmaand toen we bij kasteel Het Nijenhuis ronddwaalden.


 

14 februari 2018

In de omgeving van Lochem graast een grote kudde schapen. Ze lopen dan hier, dan daar, want al na een aantal dagen hebben ze het beschikbare weideland afgegraasd en krijgen ze een andere plek.

Op weg naar Zutphen kwamen we ze vandaag tegen, wat een prachtige dieren zijn het toch!

Wie de èchte warmte van èchte wol kent, weet dat ze het niet koud hebben. Menigeen heeft tegenwoordig alleen maar kleding van accryl e.d. , want in de winkels kom je wollen kleding nauwelijks tegen. En waarom? De bewerking van wol zal duurder zijn en omslachtiger dan het snelle procédé van de uit aardolie verkregen kleding. Wat een gemis! Trek een wollen trui of vest aan en voel hoe lekker warm het is!

Juliette de Baïracly-Levy heeft een uniek boek geschreven over de kruidengeneeskunde voor dieren (uitgave De Driehoek). Ze heeft ook een hoofdstuk gewijd aan het schaap. Ze schrijft dat het schaap van nature een dier is van het heuvelachtige land en een echte zwerver. Het dier is in de eerste plaats een knabbelaar, eet graag heide, brem en taai voedsel zoals riet, zeegrassen en zeewier. Maar ze zijn zò sterk dat ze kunnen overleven op kale weidegrond, hoewel ze er relatief veel kwalen van kunnen krijgen. Ze geeft op 18 pagina's kruiden adviezen e.d. voor allerlei problemen bij het schaap. Haar gehele boek, dat kruiden behandelingen geeft voor geiten, schapen, paarden, koeien en pluimvee is een interessante visie op natuurlijk genezen van deze dieren. Een aanrader.
12 februari 2018

Winterpracht en geneeskracht

In deze koude tijd van het jaar zijn er gelukkig niet alléén kale bomen en struiken. Nu de Viburnum bodnantense met haar roze bloemtrosjes is uitgebloeid en de pimpelmezen alle bloemen uit de Mahonia hebben gegeten, staat daar in volle pracht de gele toverhazelaar. Hij ruikt ook nog eens heerlijk.

In de kruidengeneeskunde maken we er nagenoeg geen gebruik van, maar in de homeopathie kennen we de toverhazelaar maar ál te goed.

Hij is als Hamamelis bekend om zijn bloedstelpende werking, bij bloedneuzen, maar vooral als genezer van bloedende aambeien en overgevoelige onderbenen waarbij spataderen opgezet en pijnlijk zijn.

Ik blijf me nog altijd verwonderen over de enorme hoeveelheid geneeskracht die voor handen is in de natuur.

Maar ook om naar te kijken en om aan te ruiken is menig plant een feest in de tuin.

Plant ook eens een toverhazelaar. Je hebt er iedere winter plezier van! 

4 februari 2018

Duizendblad, we vergeten je niet.

Een van die planten die je in Nederland niet zo veel meer ziet, maar die in onze Franse Morvan langs menig weggetje haar mooie witte bloemen toont, is het Duizendblad. Opvallend zijn de vederachtige stelen, die wel "duizend" blaadjes lijken te hebben, vandaar de naam. Ze heeft veel geneeskrachtige eigenschappen.

In de eerste plaats is het een bloedstelpende plant. Is er een spelend kind met een bloedneus, loop snel de tuin in en pluk Duizendblad, want ik hoop dat de lezer na deze kennismaking de plant een plekje geeft in zijn eigen tuin. Op elk bloedend wondje en huidaandoening kun je wat schoongespoeld Duizendblad binden, met een gaasverband of een reepje katoen (van een oud shirt of hemd) vastgezet. Bij verse wonden eenmaal per 2 uur verwisselen, oudere huidaandoeningen 2 x per etmaal.

U heeft hier de plant in natura voor nodig. - De volgende aandoeningen kunnen met 't gedroogde kruid worden behandeld, te koop in natuurvoedingszaken.

Bij onregelmatige of overvloedige menstruatie is een dagelijkse kop Duizendbladthee (van blad en/of bloemen, vers geplukt of gedroogd) een middel om de cyclus te verbeteren. Ook op de spijsvertering werkt het Duizendblad versterkend, het ontkrampt en verstevigt tegelijkertijd slappe darmen en opgezette maag - winderigheid verdwijnt en de pijn eveneens.

Wie pijnlijke en/of bloedende aambeien heeft, kan een verzachtend  en genezend smeersel maken. Dat gaat als volgt: Neem een kleine steelpan (geen aluminium), smelt er wat ongezouten plantenmargarine of roomboter in en zorg dat het niet gaat koken! Voeg dan enkele eetlepels fijngesneden Duizendblad toe en roer dit er zachtjes doorheen. Laat het geheel een kwartier op laag vuur smoren en giet het daarna door een zeefje in een superschoon potje van glas (bijv. jampot) email of aardewerk (met deksel). Eenmaal afgespoeld is dit in de koelkast een maand houdbaar. Smeer de aambeien er meerdere keren per etmaal mee in, niet te overdadig i.v.m. uw ondergoed. Pijn verdwijnt en de aambeien slinken!

Wie dit allemaal weet, kijkt toch met andere ogen naar deze in vele landen voorkomende plant ( in China wordt het orakel de I Tjing geraadpleegd met de gedroogde stelen van het Duizendblad).

3 februari 2018

Wandelend door het oude stadje Doesburg ontdekten we deze week een klein tweedehands boekhandel met een alleraardigste eigenaar. Ik vond er een boek dat ik ooit had gelezen, maar niet had gekocht. Het heet "Geneeswijzen in Nederland" en werd geschreven én uitgegeven in 1977, twee jaar voordat ikzelf mijn opleiding voor natuurgeneeskunde en homeopathie begon aan de Akademie in Hilversum. Het boek is geschreven door de arts Paul van Dijk, en het is een voortreffelijk overzicht van alle alternatieve vormen van geneeskunde, die in Nederland in die periode grote aandacht kregen, 21 in totaal. Ik noem er enkele: Acupunctuur, anthroposofische geneeskunde, chiropractie, homeopathie, hydrotherapie, voedingstherapie, kruidengeneeskunde. Over elk van deze vormen van geneeskunde staat iets over de geschiedenis, de filosofie, de diagnostiek, de therapie en de gebruikte geneesmiddelen en/of instrumenten.

Het is een heerlijk boek om te lezen.

Sinds een recente vrouwelijke minister héél eigengereid ervoor zorgde dat op homeopathische en kruidengeneesmiddelen niet meer vermeld mocht worden waar ze voor dienden (leven wij nog in een democratie?) is het voor de leek moeilijk geworden om zelf deze geneesmiddelen uit te kiezen. Maar gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden: natuurgenezers, homeopathische artsen en acupuncturisten en een aantal boeken. Ik hoop zelf met mijn blog óók wat info en ervaring door te geven .....

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl